carina van der ham

beeldend kunstenaar  artist

work

Contra-act is de titel van de interventie waarbij het contact tussen schuldeiser en schuldenaar voor even o ongewoon verloopt in het voordeel van de schuldenaar.

De verbintenis tussen schuldeiser en schuldenaar is onvrijwillig, langdurig van aard en de verbintenis wordt vaak getypeerd door een scheve machtsverhouding in het voordeel van de schuldeiser. Het contact dat de schuldeiser en de schuldenaar omwille van het aflossen van de schuld moeten onderhouden is interessant.

 

Een van die uitingen van contact is de brief. Een schuldenaar krijgt van zijn schuldeiser brieven over de betalingsachterstand.

Met contra-act biedt de schuldenaar zijn schuldeiser een cadeau aan. De gift is een zelfgemaakte prent van een vervelende brief afkomstig van de schuldeisende partij in kwestie. Het is een zeefdruk. De brief die ter inspiratie is gekozen is een brief die de schuldenaar het meest dwarszat.

 

In het proces van brief bespreken, bewerken en klaarmaken voor zeefdruk, zeefdrukken in de werkplaats en het aanbieden van het cadeau zijn momenten aan te wijzen waarop de schuld of de inhoud van de brief even wordt vergeten, momenten waarop nieuwe omgevingen en nieuwe mensen verrassen, momenten waarop de schuldeisers even op het verkeerde been worden gezet, momenten waarop complimenten uit een onverwachte hoek komen, momenten waarop de schuldeiser de schuldenaar niet als schuldenaar herkent. Dat is contra-act.